![](/media/lib/36/nr1-b8303a3e26b8d4bea5e87286d1770672.jpg)
Żydzi witają nowy rok
28 września 2008, 17:44Tym razem żydzi świętują Nowy Rok już 30 września. Uroczyste nabożeństwo w synagodze będzie miało miejsce wieczór wcześniej, podobnie jak świąteczna kolacja, w czasie której jedzona będzie symbolizująca cykl życia okrągła chała.
![](/media/lib/34/virunga(2)-c44cd34b8286ff9c38426135db0db1e8.jpg)
Kłusownicy zabijają ostatnie słonie Virungi
3 września 2008, 11:05Słoniom zamieszkującym największy i najstarszy park narodowy Afryki grozi całkowita zagłada. Władze kongijskiego Parku Narodowego Virunga alarmują, że tylko w bieżącym roku zabito 10% populacji słoni.
![](/media/lib/33/trzcina-cukrowa-1f5544a65f8040bcf1f0361435786f9f.jpg)
Trzcinowy sprej
13 sierpnia 2008, 10:12Trzcina cukrowa to nie tylko świetny surowiec do produkcji cukru i alkoholu, np. kubańskiego rumu. Dzięki naukowcom z Australii już wkrótce będą powstawać wodoodporne papier i pudełka z kartonu z powłoką uzyskiwaną właśnie z tej rośliny.
![](/media/lib/33/chili-z-owadami-e9187a36a8fe7f51ce4e4501e4e75c88.jpg)
Palą w obronie własnej
12 sierpnia 2008, 13:23Papryczki chili zawdzięczają swoją pikantność atakującym je mikroorganizmom. Owady robią w ich skórce dziurki, otwierając drogę infekcjom grzybiczym. Grzyby z rodzaju Fusarium niszczą nasiona, zanim ptaki mają okazję rozrzucić je po okolicy. Rośliny nie mogą się przez to rozmnażać, a kto się nie rozmnaża, ten ginie. Palący smak stał się więc mechanizmem obronnym, mającym odstraszyć namolnych intruzów (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/32/winogrona-2d45c5c7f24040d21f4838e6bb9923f6.jpg)
Skutecznie zatruwają życie
1 sierpnia 2008, 11:13Drożdże, które podczas fermentacji wytwarzają wino z soku winogronowego, początkowo wykształciły eksploatowaną przez ludzi umiejętność, by zatruwać (i to dosłownie) życie swoim konkurentom. Obecność alkoholu w otoczeniu nie ułatwiała im bowiem walki o przetrwanie (Ecology).
![](/media/lib/32/banany-b7d869a61a41cff0c2ead151049a3008.jpg)
Naturalne mleko smakowe
24 lipca 2008, 12:38Smaki z pokarmów zjadanych przez karmiące matki trafiają do mleka w ciągu kilku minut. Potem utrzymują się w nim przez jakiś czas. Banany można wykryć do godziny po spożyciu, a mentol nawet po ośmiu godzinach (Physiology and Behavior).
![](/media/lib/31/widelec-709525570b95452e41728ac2cb2cc7df.jpg)
Dieta szyta na miarę płci
17 lipca 2008, 10:55Dieta silnie wpływa na długość życia i sukces reprodukcyjny. Co jest dobre dla mężczyzn, nie musi jednak sprzyjać kobietom i na odwrót. Tymczasem współcześni ludzie bazują na kosmopolitycznym menu, które poprzez swoje uśrednienie nie służy żadnej z płci (Current Biology).
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 14:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.
![](/media/lib/31/baobab-dbb9da6ab82efd2cbd9006ef764b69b7.jpg)
KE zaaprobowała owoce baobabu
16 lipca 2008, 11:19Komisja Europejska zaaprobowała owoce baobabu jako składnik batoników zbożowych i napojów. Wg PhytoTrade Africa, są one wyjątkowo bogate w witaminę C oraz wapń i żelazo.
![](/media/lib/31/solanum_torvum-f0fe997bb033d6c5b4224abc5fbf7418.jpg)
Pomidor i bakłażan w jednym
13 lipca 2008, 11:35Giuseppe Marino, botanik amator z Sycylii, wyhodował pierwszy na świecie krzew, na którym rosną zarówno pomidory, jak i bakłażany. Wyjaśnił, że dokonał tego, szczepiąc te dwa gatunki roślin na pniu Solanum torvum.